Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος.
Ιπποκράτης
Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος.
Ιπποκράτης
Από το 1960 το «Θεραπευτήριο Ν. Σπινάρη» διαδραματίζει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της ψυχικής υγείας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την παροχή ψυχιατρικής νοσηλείας με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Κατά την πορεία των 60 ετών λειτουργίας έχει διαδραματίσει ένα πολύπλευρο ιατρικό και κοινωνικό έργο. Με τη μακρά εμπειρία του στον χώρο, το επιστημονικό προσωπικό και τη σύγχρονη υποδομή του σήμερα διαθέτει σύγχρονα μέσα διάγνωσης, νοσηλείας και θεραπείας όλου του φάσματος των ψυχιατρικών νοσημάτων και έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης και εκδηλώσεων αποστιγματοποίησης.
Η φιλοσοφία της κλινικής διαπνέεται από τον σεβασμό στον άνθρωπο, τη ρητή διασφάλιση της αξιοπρέπειας και τον επαγγελματισμό. Αυτές οι αξίες εμπνέονται από το όραμα της κλινικής για μία κοινωνία στην οποία ο ασθενής απολαμβάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας σε ένα πλαίσιο ανίχνευσης της αιτιολογίας της πάθησης, διεπιστημονικής συνεργασίας, εξατομικευμένης θεραπείας και ολιστικής προσέγγισης.
Ο νευρολόγος-ψυχίατρος Νικόλαος Σπινάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1969 ίδρυσε στην Κοζάνη το «Θεραπευτήριο Ν. Σπινάρη» και δημιούργησε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής με στόχο τη φροντίδα του ψυχικά πάσχοντα ανθρώπου και παράλληλα διεξήγαγε ποικίλες εκδηλώσεις με στόχο την αποστιγματοποίηση και κοινωνική αποδοχή του.
Ο Νικόλαος Σπινάρης απεβίωσε στις 11 Οκτωβρίου 2008 αφήνοντας το στίγμα του στα ψυχιατρικά δρώμενα της περιοχής του με ένα πλούσιο ιατρικό και κοινωνικό έργο, το οποίο βρήκε ισάξιους συνεχιστές, την οικογένειά του, με αρωγούς το επιστημονικό προσωπικό. Σήμερα το «Θεραπευτήριο Ν. Σπινάρη» είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα κέντρα παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών και θεραπείας.
Από το 1997 και εξής ο Νικόλαος Σπινάρης διοργάνωνε ανά διετία διημερίδες τις λεγόμενες «Συναντήσεις της Κοζάνης» με στόχο την παραγωγή και διακίνηση του επιστημονικού έργου, την επιμόρφωση του προσωπικού και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας.
Το 1999 με αφορμή τη δωρεά έργων του ζωγράφου Παύλου Μοσχίδη δημιουργήθηκε στον χώρο της κλινικής εικαστικό εργαστήριο για την κινητοποίηση και κοινωνικοποίηση των νοσηλευόμενων, τα έργα των οποίων εκτέθηκαν σε εκθέσεις ζωγραφικής ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της επανένταξης, της αποφυγής της ασυλοποίησης και της αποστιγματοποίησης ιδρύθηκαν και άλλα τμήματα και πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικά δρώμενα και εκδόσεις.
Στα πλαίσια της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του κορωνοϊού COVID-19, η Κλινική μας έχει προβεί στη διαμόρφωση ειδικών χώρων φιλοξενίας νεοεισερχόμενων ασθενών, προς διασφάλιση της υγείας των νοσηλευομένων και του ιατρικού και λοιπού προσωπικού της κλινικής.
Η κλινική μας είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και συνεχίζει να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί.